6 Ocak 2013 Pazar

20 Yaş Dişleri, Çekimi ve Sonrası

Herkese merhabalarr 

Bugün biraz farklı bir konudan bahsetmek istiyorum. Konumuz; türlü türlü şehir efsaneleri duyduğum için senelerce çektirmeye yanaşmayıp ağrıdan 3 sene kıvrandığım 20 YAŞ DİŞLERİ :)



Öncelikle "Nedir bu 20 yaş dişleri?" , "Neden zor çıkar ve ağrı yapar?" , "Çekilmesi gereken haller nelerdir?" sorularının cevaplarına bakalım. 20 yaş dişleri genelde 17-25 yaşları arasında çıkmaya başlar. 20 yaş dişleri, ağızda en son çıkan ve en fazla soruna neden olan dişlerdir. Çenede yeterli alan olmadığı durumlarda bu dişler tam çıkamaz; gömük ya da yarı gömük kalır. Diş yüzeye çıkamadığı için kişiye rahatsızlık verir, kimi durumlarda yüzde ani şişliklere veya çenelerin kitlenmesine yol açar. Şiddetli ağrılar görülür. Bu sebeple sorun yaratan 20 lik dişlerin mutlaka kontrol edilmesi ve diş hekiminin uygun görmesi halinde çekilmesi önemlidir. 20 yaş dişi için genç yaşlarda yapılan operasyonlar teknik bakımdan daha kolay olurken, iyileşme de daha kısa sürede olur.

20 yaş dişlerinin şu hallerde çekilmesi gerekmektedir:

*Çürük: 20 yaş dişinin pozisyonundan dolayı o dişte veya komşu dişte çürük görülebilir. 
*Diş eti enfeksiyonu: 20 yaş dişinin tam çıkamadığı durumlarda yemek artıkları ve bakteriler bu dişin çevresindeki diş etinin altına girerek enfeksiyona neden olur. Bunun sonucunda ağız kokusu, yüzde şişme ve ağız açıklığında azalma görülebilir. Enfeksiyon lenfler aracılığı ile yanak ve boyuna doğru yayılabilir. 
*Basınç ağrısı: Sürmeye çalışan 20 yaş dişinin komşu dişlere basınç yapmasından dolayı ağrı olabilir. Bazı vakalarda bu basınçtan dolayı aşınma olur.
*Ortodonti: Pek çok genç hasta dişlerindeki şekil bozukluklarını düzelttirmek için ortodontik tedavi görmektedir. 20 lik dişleri sürerken yer darlığı nedeniyle özellikle ön bölgedeki dişlerde şekilce bozukluk olur.
*Protez: Total protez kullanan hastalarda gömük 20 lik dişler sürmeye başlarsa protezde uyumsuzluk, vuruk ve kullanamama problemlerine sebep olabilir.
*Kist oluşumu: Gömük ya da yarı gömük 20 yaş dişlerinin çevresindeki yumuşak dokuda kist oluşabilir. Bu kist ve dişin alınması, ileride oluşabilecek kemik ve komşu diş harabiyetini önleme açısından büyük önem taşır.

Bu durumlar yoksa, diş doğru pozisyonda sürüyorsa  ve çevre dokulara zarar vermiyorsa bu dişin kalmasında bir sakınca yoktur. Fakat bu dişler en arkada oldukları için temizlikleri çok güçtür ve çürümemesi için azami dikkat edilmelidir.

Veeee geldik operasyon anınaa,,, ta taaaaamm :)

Günler öncesinden randevu alınır. İnternette türlü türlü sitelerden 20 yaş dişiyle ve operasyonla ilgili bilgiler edinilir. Hatta benim gibi olayı abartıp operasyon videosu izleyenlerin sayısı da az değildir bence :D 
Edinilen korkunç bilgilerden sonra randevu günü zor edilir. Dişçinin kapısına gelince bir durup Besmele çekilir. Ve artık her şey için çok geçtir, bu operasyon yapılacak başka yolu yok. :)  Eğer saat gelmemişse bu bekleyiş süreci daha da sancılıdır. Aletler tek tek gözümüzde belirir. Dişçi neşteriyle nasıl diş etimize dalacak diye düşünüp dururuz :) Ve dişçinin asistanı odanın kapısında pis bir tebessümle bizi yanına çağırır. (Alacağın olsun Ayşegül, o ne bakıştı öyle öldüm öldüm dirildim.:) ) Koltuğa oturur hatta üst diş alınacaksa uzanırız. Dişçi korkmamız için bizi biraz konuşturur ama nafile, ellerimizden teller damlamaya başlamıştır bile. 3 koca iğne göğsümüzün üstüne itinayla bırakılır. "Yuhhh bu neee" bakışımızdan sonra dişçi onların iğne değil su olduğunu söyleyince içimizden az buçuk söveriz :) (Fazla değil, azcık :P ) Veee dişçi iğneyi eline alır, bizim de kapıda yaptığımız gibi Besmele çeker  ve iğneyi yapar. Kimimiz iğnede azcık acı çekeriz (sinek ısırığı kadar), ama benim gibi cinsler hiç etkilenmez: ) Uyuşması için beklemeye başlarız. Gerekirse 1 iğne daha vuruluruz.
Ağzımız yüzümüz yamulmaya başladıysa işlem tamamdır, operasyona geçilebilir. Bilinen hatta bilinmeyen (!) bütün dualar edilir :) Dişçi eline aleti alır, biz de korkudan sımsıkı kapatırız sözlerimizi ve eti yarmasını bekleriz. Ama o ara dişçi asistanıyla ve bizimle konuşmaya başlar nedense. "Hadi yaa yapmasa artık tam da hazırlamıştım kendimi" diye çığlıklar atarız içimizden ama yok, hala muhabbet ediyorlar. Gözlerimizi açarız ve bir de ne görelim, dişçi ağzımızda harıl harıl çalışmaktadır. "Eeee ben neden bişey hissetmiyorum?" düşüncesinden sonra havadaki tüm kara bulutlar dağılır. İnternete yazı yazanlara, sözlük yazarlarına sevgi (!) ve selam gönderilir :) Bir de bakmışız ki  dişçinin muhabbetini dinliyoruz merakla :) Operasyonda olduğumuzu unutmuşuz. Ve bir ara dişçinin baskısını çenemizde hissediyoruz, ama acı değil sadece bir his şeklinde. Ardından ağzımızdan çıkan koca bir diş. Sonrası güllük gülistanlık. Dişçi korktuğumuzu anladıysa bir de vay halimize, bu aşamada dalgalardan dalga beğenelim kendimize :) Dikiş de atılır hemen, yaranın üzerine gazlı bezle tampon yapılır ve geçmiş olsun dilekleriyle ayağa kalkarız :) Bu arada buz tutmuş bir elvidenle operasyon bölgesine tampon yapmamız istenir. Eğer dişçi verirse dişimizi de alıp mutlu mesut bizi bekleyen annemizin/babamızın yanına gideriz :) Mutlu son
( "Hadi çekim kolay oldu da sonrasında hiç mi ağrı olmadı?" diyenlere cevabım HAYIR. Bakımı çok çok güzel yaptım ve ağrım sızım olmadı. Çok çok minik bir şişim oldum, o da ertesi gün kayboldu ;) )

20 yaş dişi operasyonu sonrası bakım

Buraya kadar olan bilgileri buradan ve kendi yaşadıklarımdan yola çıkarak yazdım. Buradan sonrası tamamen bana ailt :) 2 gün önce gömülü ve üzerinde kemik olan 20 yaş dişimi çektirdim ve hala bakıma devam etmekteyim. Neler yapıyorum neler yapmıyorum bunlardan bahsedeceğim:

**Dikiş atılmışsa operasyon bitiminde bölgeye hemen steril gazlı bezle tampon uygulaması yapılır. Bu tamponu kanama durumunuza göre 20-30 dakika arası ağzınızdan çıkarmayın. Bu tampon pıhtı oluşumu sağlar ve kanamayı durdurur.
**Operasyon bitiminde hemen buz uygulaması yapılmalıdır. Bu şişmeyi ve kanamayı önlemektedir. Buzu 10-15 dakika yüzümüze tuttuktan sonra 2-3 dakika ara verilmeli sonra tekrar uygulanmalıdır.Çünkü ara verilmezse dokular donar.
*Operasyon bölgesine dokunulmamalı, dikişlerle oynanmamalıdır.
**Kesinlikle tükürülmemelidir. Tükürdüğümüz zaman oluşan pıhtıyı bozmuş oluruz,bu da kanamaya ve iyileşmenin gecikmesine neden olur.
**Diş hekimleri 24 saat o bölgeyle çiğneme yapılmaması gerektiğini söylüyorlar. Bana göre ilk 2-3 gün o tarafla yemek yenmemelidir. Dikiş atılmışsa yemek artığı kaçabilir ya da dikiş tam kaynamamış olabilir, kanama yapar.
**1-2 gün sigara içilmemelidir. Kanamaya neden olabilir.
**İlk gün sıcak yiyecekler ve içecekler tüketilmemelidir.(kanama sızıntı şeklinde devam ediyorsa 2. gün de devam edilmeli)
**Verilen ilaçları saatinde almak ağrı olmaması ve yaranın mikrop kapmaması açısından önemlidir. Ağrı kesici, antibiyotik ve gargara kesinlikle kullanılmalıdır. 
**Dikiş varsa ilk gün dişimizi fırçalamazsak daha iyi olur. Sonraki günlerde sabah ve akşam dikişlere dikkat ederek fırçalayıp gargara yapmalıyız.(Bir tüyo: Ben yemek yerken bikaç lokmada 1 yudum su alarak gargara yapar gibi ağzımda dolandırıp yutuyorum, böylece operasyon bölgesinde artık kalmamış oluyor;) )
**Tuzlu suyla gargara yapmak da yaralı bölgede ağrı ve kaşıntıyı azaltıyor. İlk gün hariç ara ara uygulayabilirsiniz.

3 yorum:

denizinsarkisi.blogspot.com dedi ki...

Benim de çektirmem gerekiyor ama cesaret edemiyorum :)

Adsız dedi ki...

Ben 15 16 yaslarımda 6 dişimi kanal tedavisi yaptırıp porselen yaptırmıstım.şimdi pazartesi günü agzımda inşaata baslıcaklar.ilkkez diş cektiricem ve 2 yıldır kacıyordum ama artık mecbur kaldım.4 dişim cekilcek,kesilcek kanal tedavisi olcak sonra belkı gerek duyulursa implant olucak ve panık atak hastasıyım napıcam bılmıyorum:((((hem göruntu hemde meslegım acısından en onemlısı saglıgım acısından sart.kaçıs yok.Babamda cok korkardı g2 hafta once o korkan insan kestirip biçtirdi dişlerini.İnşallah bende heyecan yaratmadan güle oynaya kalkarım o koltukdan...

Unknown dedi ki...

Korkulcak hiç bişey yok çok minnacik bi ağri

Yorum Gönder

Teşekkürler :)